Teamontwikkeling: hoe raak je goed op elkaar ingespeeld?

Deel dit artikel

Mona en Rachid zijn in gesprek met een potentiële klant. Waar ze voorafgaand aan het gesprek nog dachten dat het ‘kat in ‘t bakkie’ was, zijn ze daar nu niet meer zo zeker van. Het gesprek verloopt stroef. Bij iedere vraag die de andere partij stelt, kijken Rachid en Mona elkaar vertwijfeld aan. “Ga jij…?” “Zal ik…?” Zucht, dit hadden ze toch heel anders voor zich gezien. Hoe kunnen ze salesgesprekken in het vervolg soepeler laten verlopen? En hoe kunnen ze ook buiten de verkoop om goed op elkaar ingespeeld raken? Daar komt teamontwikkeling om de hoek kijken.

Waarom teamontwikkeling?

Door aandacht te hebben voor teamontwikkeling, help je je werknemers in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Dit is gunstig voor zowel de werknemer zelf als het team en jullie organisatie als geheel. Teams die zich bezighouden met ontwikkeling, presteren beter. En als dat balletje eenmaal rolt, dan blijft hij gaan. Het heeft een sneeuwbaleffect: betere prestaties leiden tot meer vertrouwen in het team, waarmee de teamleden de volgende keer steviger in hun schoenen staan en zo sterker overkomen in bijvoorbeeld salesgesprekken.

Teamontwikkeling gaat ook over samen kunnen reflecteren op de dingen die minder goed lopen. Binnen een goed ontwikkeld team is iedereen op elkaar ingespeeld en is er ruimte om elkaar te voorzien van opbouwende feedback en feedforward. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van jullie teamprestaties.

 

Liefde voor het vak

Een bevlogen team dat met passie en liefde voor jullie vak samenwerkt, is een krachtige formule. Passie voor het vak is eigenlijk een onmisbare schakel in het verbeteren van de teamprestaties en een belangrijk onderdeel van teamontwikkeling. Stel nou dat Rachid hoteldebotel is over jullie product, maar dat het Mona koud laat. Dat bemoeilijkt niet alleen de teamontwikkeling, maar natuurlijk ook de verkoop. Klanten zijn op zoek naar een betrokken partij. Het is dus zaak om te werken aan de bevlogenheid van jullie team.

 

Communicatie

Communicatie kan een deal maken of breken. Waar goede communicatie een klant oplevert die weet waar hij of zij aan toe is, zorgt slechte communicatie voor onduidelijkheid, ergernis en kan deze zelfs leiden tot een slechte reputatie van jullie organisatie. Om nog maar niet te spreken over het verlies van klanten en prospects.

Zowel de communicatievaardigheden binnen jullie team als die richting jullie klanten verdienen de volle aandacht. Je wilt dat je team op een lijn zit en communiceert op een manier die gericht is op het creëren van een positieve klantbeleving. Zodat jullie gesprekspartners in salesgesprekken niet anders kunnen dan met jullie in zee gaan.

 

Leidinggeven

Werknemers in leidinggevende functies hebben grote invloed op wat hun team uitstraalt. Die invloed kunnen ze op een positieve manier inzetten. Een sterke leidinggevende geeft leiding door het goede voorbeeld te geven aan zijn of haar teamleden, op een manier die hen inspireert. Bovendien geven goede leidinggevenden ook leiding aan zichzelf. Dat vergt een stevig staaltje zelfreflectie. Leidinggeven aan anderen, dat klinkt je wel bekend in de oren. Maar leidinggeven aan jezelf roept misschien wat meer vraagtekens op. Toch is het een belangrijk onderdeel van teamontwikkeling. Door jullie werknemers in leidinggevende functies een krachtige basis mee te geven waarmee ze beide vormen van leidinggeven goed kunnen aanpakken, ontwikkelen zij en hun team razendsnel. Zo vergroten jullie als organisatie jullie verkoopkracht.

 

Samenwerken

Samenwerken is de sleutel tot succes. Door als team samen te bouwen naar de toekomst van het nieuwe werken, staan jullie sterker dan ooit. Een team dat elkaar ondersteunt en gebruikmaakt van ieders talenten, vult elkaar aan. De krachten van ieder individu worden door teamontwikkeling omgesmeed tot een onevenaarbare formule waarmee jullie echt het verschil maken voor jullie klanten. In salesgesprekken brengen jullie de bevlogenheid van jullie team moeiteloos over, omdat iedereen in zijn of haar kracht staat. Daarmee is verkopen een eitje. Want zoals we al eerder zeiden: klanten willen worden geholpen door een betrokken en bevlogen team. Door samen te werken aan teamontwikkeling, verhogen jullie zo je omzet.

 

Aan de slag met teamontwikkeling?

Succes is geen one man show, maar komt voort uit team effort. Klaar om met jouw team nóg succesvoller te worden? In onze blended training Teamontwikkeling leer je alle vaardigheden om jouw werknemers te laten ontpoppen tot een hecht, volledig op elkaar ingespeeld team. Klik hier voor meer informatie over de training.

Meer artikelen