In 10 stappen naar succes met blended learning!

Deel dit artikel

Blended training en blended learning? Stel je voor dat je op je eigen tempo leert, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het missen van belangrijke details omdat je het niet snel genoeg kon opschrijven. Je kunt leren in je pyjama, op de bank met een kopje koffie, of zelfs onderweg naar je werk, op ieder moment, anytime, anywhere. Maar we houden nog steeds van het gevoel van een echt klas- of trainingslokaal, toch? Die opwinding van een live discussie, het plezier van leren van een boeiende trainer of docent, en de waardevolle interactie met je klasgenoten.

Blended training en blended learning: wat is het?

Stel je nu eens voor dat je het beste van beide werelden hebt: dat is blended training en blended learning! Een mix van het comfort en gemak van online leren, samen met het menselijke en sociale aspect van traditioneel leren. Zo heb je niet alleen de voordelen van een e-learning, maar doe je ook recht aan de five moments of need. Je medewerkers leren in een blended training of blended learning namelijk  niet alleen zelfstandig, maar ook van en met elkaar.

Five moments of need

De voordelen van blended training en blended learning

Maar waarom zou dat iets voor jouw medewerkers zijn? Simpel, het gaat je medewerkers helpen om meer te leren en beter te leren. En dat alles met minder stress. Kortom, je vergroot de effectiviteit van je blended training en blended learning programma door de mix van zowel online als offline type leer-interventies. Je sluit zo beter aan op de verschillende leerstijlen van je medewerkers. Niet iedereen leert even snel en daarom heeft het zogeheten flipping the classroom vele voordelen. Doordat je medewerkers het e-learning onderdeel van de blended training op hun eigen tempo kunnen volgen, beklijft de nieuw opgedane kennis veel beter dan wanneer ze worden gedwongen mee te gaan in het tempo van anderen. Als ze vervolgens het klassikale gedeelte van de training volgen, is iedere deelnemer voldoende onderlegd om over te gaan op het bespreken van casuïstiek. Zo wordt de algehele blended learning ervaring productiever èn effectiever.

Door (een belangrijk deel van) de training online te laten plaatsvinden, vergroot je de flexibiliteit en verminder je de reistijd. Zodoende vergroot je de uitvoerbaarheid in de toch vaak al hoge werkdruk die medewerkers kunnen ervaren, en verlaag je de verletkosten.

Blended training en blended learning zijn daarom populaire benaderingen geworden in het onderwijs en de bedrijfswereld. Ze combineren het beste van online en offline leermethoden om een effectieve en gepersonaliseerde leerervaring te bieden.

Flipped classroom

In 10 stappen naar succes met blended training en blended learning

Wil jij een 10 halen voor jouw blended training en blended learning programma? Dan hebben wij een 10-stappenplan voor je ontwikkeld: ‘In 10 stappen naar succes met blended training en blended learning’. Een beknopt en to-the-point stappenplan om jouw blended training en blended learning programma’s naar een hoger niveau te tillen.

10stappensucces 4x

We lichten de 10 stappen naar succes met blended training  en blended learning kort toe.

 

Stap 1: Je leervraag

Het begint allemaal met het identificeren van de leerbehoeften van jouw team of organisatie. Wat hebben jouw medewerkers nodig om te groeien en zich te ontwikkelen? Door deze behoeften duidelijk te definiëren, kun je de basis leggen voor een effectief leerprogramma.

Stap 2: Jouw leeropbrengsten

Wat wil je bereiken met je blended training en blended learning programma? Het is belangrijk om specifieke leerresultaten vast te stellen die meetbaar en zichtbaar zijn. Door gebruik te maken van het Kirkpatrick-model kun je de impact van je programma evalueren op verschillende niveaus, zoals reactie, leren, gedrag en resultaten.

Stap 3: De leerdoelen

Nu is het tijd om nauwkeurig vast te stellen welke attitudes, kennis en vaardigheden nodig zijn om de gewenste gedragsverandering en verbetering van resultaten te realiseren. Een grondige analyse van de top performers binnen jouw organisatie kan hierbij helpen.

Stap 4: De leerreis

Ontwerp de leerreis die jouw medewerkers zullen volgen om hun leerdoelen te bereiken. Dit omvat een combinatie van online en offline leermethoden, zoals workshops, zelfstudie, praktische oefeningen en meer.

Stap 5: De leerinhoud

Creëer de specifieke content en activiteiten die jouw medewerkers zullen helpen hun doelen te bereiken. Dit omvat online leermateriaal, face-to-face sessies, virtuele sessies, praktische opdrachten en meer. Een gevarieerde mix van leermethoden zorgt voor een boeiende leerervaring.

Stap 6: Eerste succeservaring

Test je programma met een verkennersgroep voordat je het op grote schaal uitrolt. Verzamel waardevolle feedback en gebruik de eerste successen om het programma verder te verbeteren.

Stap 7: Succesvol lanceren

Implementeer het programma binnen de hele organisatie en promoot het actief. Betrek de verkennersgroep en laat hen de behaalde resultaten presenteren om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.

Stap 8: Succes smaakt naar meer

Evalueer de resultaten en pas het programma aan om voortdurende verbetering te stimuleren. Blijf feedback verzamelen en gebruik een agile aanpak om je programma aan te passen op basis van de behoeften en resultaten.

Stap 9: Samen vieren

Vier de successen van jouw blended training en blended learning programma. Erken de inspanningen van individuele deelnemers en leer van wat er goed ging. Deze viering versterkt de motivatie en betrokkenheid van medewerkers.

Stap 10: De volgende uitdaging oppakken

Gebruik de geleerde lessen en ervaringen om het volgende blended training of blended learning programma nog sterker te maken. Blijf nieuwe leerbehoeften identificeren en ontwikkel nieuwe programma’s om aan die behoeften te voldoen.

 

Aan de slag!

Nu je deze stappen kent, ben je klaar om aan de slag te gaan met blended training en blended learning in jouw organisatie. We begrijpen echter dat het zelf ontwikkelen van e-learnings uitdagend kan zijn. Bij Human Talent Group maken we Learning Experience Platforms (LXP), blended learnings en e-learnings op maat, zodat ze altijd voldoen aan jouw vraag. Onze content developers staan voor je klaar om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van de e-learning, of te adviseren over het ontwikkelen van programma’s. Voor meer informatie over het ontwikkelen van e-learnings kan je kijken op deze pagina.

Daarnaast bieden we ook zelf incompany blended training programma’s aan over diverse onderwerpen zoals sales, teamontwikkeling en leiderschap, zodat jouw team kan profiteren van de expertise van onze ervaren trainers. Bekijk ons aanbod aan trainingen op deze pagina.

Meer artikelen