Digitaal veilig werken

Ons leven speelt zich steeds meer digitaal af. Hoewel het niet opvalt, zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden. Dat maakt je zowel thuis als op het werk kwetsbaarder. Criminelen maken daar dankbaar gebruik van. Hoe voorkom je dat je kwetsbaar wordt?

Met het programma Digitaal veilig werken vergroot je je digitale weerbaarheid. Het gaat daarbij om zowel beter ‘technisch’ beveiligen van bijvoorbeeld je smartphone als ook over ‘slim’ en verantwoord online zijn.

Zo benut je alle voordelen van online en houd je tegelijkertijd je digitale voetafdruk en schaduw zo klein mogelijk. Daarmee bescherm je je eigen privacy, want niemand wil een lekker hapje zijn voor online criminelen met verkeerde bedoelingen.

1. Phishing

Phishing gaat over het vissen naar gegevens. Het woord dat het best omschrijft hoe dit wordt gedaan is ‘misleiding’. Cybercriminelen doen zich voor als iemand van je bank of een groot bedrijf om geld van je te ontfutselen. Ze zoeken via e-mail, app of telefoon contact met je en laten je vaak op een link klikken of persoonlijke gegevens invullen. In deze module leren we je de signalen van deze misleiding te herkennen en de trucs te doorzien.

2. Social media

Vanwege de hoeveelheid informatie en persoonlijke gegevens die te vinden zijn op social media, slaan cybercriminelen hier makkelijk hun slag. Veilig gebruik van social media betekent aandacht besteden aan de juiste instellingen en beveiligingsmaatregelen nemen. Op deze manier houd je de criminelen op afstand. Want via social media ben je met slechts 3,46 tussenstappen aan connecties met iedereen ter wereld verbonden.

3. Basisbeveiliging

De meeste slachtoffers van cybercrime krijgen te maken met hackers. Bij de slachtoffers wordt ingebroken op computers of andere apparaten die in verbinding staan met internet. Gegevens en bestanden worden gestolen, gegijzeld, verkocht en/of vernietigd. Voorkom dat jij ook slachtoffer wordt van hackers. Deze module helpt je kritisch te kijken naar je eigen internetgebruik en welke maatregelen je kunt treffen als basisbeveiliging.

4. Draadloos internet

Het gemak van draadloos internet is tevens het gevaar van draadloos internet. Het ontbreken van kabels zorgt ervoor dat het dataverkeer door de lucht gaat. Cybercriminelen onderscheppen met het grootste gemak alle gegevens over jou die ze maar willen hebben of begaan strafbare feiten via jouw IP-adres. Hoe je jezelf hiertegen kunt beveiligen en hoe je jouw dataverkeer onleesbaar door de lucht laat gaan, leer je in deze module.

5. Internetbankieren

De openingstijden van de bank zijn onbelangrijk wanneer je je bankzaken op je eigen computer kunt regelen. Tegenwoordig kan dit via mobiele apps ook nog eens overal! Banken doen er zoveel mogelijk aan om internetbankieren zo veilig mogelijk te laten zijn voor de gebruikers. Het gevaar en de risico’s die op de loer liggen en hoe je je daartegen kunt beschermen, behandelen we uitgebreid in deze module.

6. Gaming

Wanneer we het in deze module hebben over veilig gamen, bedoelen we niet dat we je gaan leren hoe je blijft leven in het volgende level. Een verkeerde online actie kan het einde van je spel betekenen, je kunt jezelf ongemerkt met malware infecteren of je persoonlijke gegevens worden misbruikt. Wil je zo lang mogelijk ongestoord genieten van je spel, wapen jezelf dan met deze module tegen nepprofielen, dubieuze ingame aankopen en riskante downloads.

7. Internet of things

Steeds meer zijn ‘met internet verbonden apparaten’ aanwezig in het alledaagse leven, zoals: fototoestellen, wasmachines of thermostaten. Gemak dient de mens, maar in hoeverre is het veilig? Denk aan de privacy met al jouw gegevens op het net. Alles wat met internet is verbonden en slecht is beveiligd, is makkelijk te hacken. Deze module gaat in op de kwetsbaarheden die deze apparaten met zich meebrengen en hoe je dit kunt reduceren.

8. Online winkelen

Koop- en verkoopfraude staat op nummer twee van de cybercrime top drie. Online winkelen vraagt dan ook om alertheid. Op vele momenten tijdens het online winkelen kunnen er dingen misgaan en met de producten kan ook van alles mis zijn. Kleine lettertjes en keurmerken passeren de revue in deze module maar ook je eigen shopgedrag. Wees bewust van de risico’s en ontdek hoe je zo veilig mogelijk online kunt winkelen.

9. Privacy

Bedrijven en instanties volgen je surfgedrag, lezen je berichten, weten wie je vrienden zijn en – als je er niet alert op bent – kunnen nog veel meer informatie over je achterhalen (en delen met ’third parties’!). Om aan deze gegevensvergaring enigszins paal en perk te stellen, is de nieuwe privacywet in 2018 in werking getreden. Toch blijft de grootste waarborg voor je privacy je eigen online gedrag, je eigen cyber awareness.

10. Veiligheidscultuur

Je bent je inmiddels bewust van de kansen en valkuilen van het internet. Niet alleen de overheid is verantwoordelijk voor onze internetveiligheid, maar vooral jij. En we hopen méér dan jij alleen! Ook je familie, kennissen, vrienden. Want een cyberveilig Nederland bouw je samen. Door elkaar te inspireren over online mogelijkheden en elkaar gelijktijdig alert te maken op de valkuilen van het net. In deze module gaan we daar op in. Hoe creëer jij een ‘olievlek’ die werkt?

Praktische informatie

Digitaal veilig werken

Sectoren

Trainingsvorm

Blended learning, train-de-trainer

Locatie

Incompany

Duur

10 weken

Doelgroep

Gehele organisatie

Groepsgrootte

8-12 personen

Prijs

Op aanvraag

Deel deze training

Offerte aanvragen

Bekijk ook onze andere trainingen