PiTtiG Praktijkacademie Technische groothandel

praktijkacademie technische groothandel PiTtiG

Deel dit verhaal

Op een leuke én laagdrempelige manier beter worden in je vak, dat is nou de kern van PiTtiG. Deze academie helpt leren op de kaart zetten bij medewerkers van de technische groothandel. Maar wat heeft Human Talent Group hiermee van doen én nog belangrijker, hoe laten we deze manier van leren werken?

Leer de Praktijkacademie Technische Groothandel, oftewel PiTtiG, kennen!

“PiTtiG staat voor Praktijkacademie Technische Groothandel,” vertelt Rogier Vos, “Het is een initiatief van werkgevers en vakbonden uit deze branche waarbij het hoofddoel is het opgang brengen van een academie waaruit een leerbeweging zich voort beleefd.” PiTtiG biedt trainings- en opleidingsprogramma’s aan die specifiek ontwikkeld zijn voor de technische groothandel. Het is dé academie voor sales-, logistieke-, leidinggevende- en alle andere medewerkers in de technische groothandel met trainingen en opleidingen over inkoop, verkoop, logistiek en meer.

Onze rol als Human Talent Group? Het volledige programma management van de academie! Denk aan het schrijven en geven van opleidingsadviezen, de marketing zoals informerende nieuwsbrieven én het beheer van de academie.

Vroeger versus nu

De academie is opgezet toen de gedachte heerste dat er weinig tot geen leertraditie was in de technische groothandel. Er was een bredere aanpak nodig om leren op de kaart te zetten in de branche. Inmiddels is dat wel anders! “Vroeger was de oplossing te vinden in opleidingen en trainingen die we samen met de sector maakten, nu is de behoefte veranderd en zijn we veel drukker met het opzetten van academies voor technische groothandels,” vertelt Rogier.

Hoe dit verschil komt? Een training wordt vaak door een geselecteerde groep mensen gevolgd, waardoor niet altijd de hele organisatie hiervan op de hoogte is. Een academie zorgt voor een veel groter bereik! Iedereen kan daarop om de e-learnings te maken en meer te leren.

“De kunst van een branche-academie? Meer mensen laten leren!” – Rogier Vos

praktijkacademie technische groothandel

Relevante blended trainingen

Een belangrijk onderdeel van PiTtiG zijn de blended trainingen. Een blended training maakt gebruik van zowel online als fysiek leren plus is praktisch en theoretisch. Dit kan bijvoorbeeld door voorbereidende e-learnings te laten maken voordat deelnemers de fysieke trainingsdag volgen.

Extra belangrijk? Het relevant en dus ook actueel houden van deze trainingen. De trainingen bevatten uiteenlopende onderwerpen, zo wordt er bijvoorbeeld geleerd hoe …:

  • Een verkoopmedewerker omgaat met een klant die twijfelt over een aankoop;
  • Wat de positie van een logistieke medewerker in het magazijn is: waar eindigt een taak en begint die van een collega?;
  • Een inkoopmedewerker zorgt voor vaste afspraken met leveranciers.

De aangeboden trainingen zijn gericht op échte praktijk mensen, van niveau mbo-2 tot het hbo. “We zeggen wel eens, het is voor iedereen met werkschoenen,” voegt Rogier lachend toe. De deelnemers hebben vaak al jaren niet meer gestudeerd, maar zitten wel vol met ervaring. Door met de blended trainingen in te haken op hun ervaring, voelt iedereen zich op zijn plek tijdens de trainingen. Ja, er is een theoretisch deel, maar de praktijkonderdelen zijn minstens even belangrijk! Daarnaast worden de trainingen incompany gegeven. “Geen saaie, muffe klaslokalen maar de echte sfeer van de technische groothandel ervaren,” vertelt Rogier hierover.

Een leerbeweging creëren

“Het grootste succesverhaal van PiTtiG? Dat is wanneer de deelnemers succes hebben.” – Rogier Vos

Een leerbeweging wordt niet alleen in gang gezet door de grote technische groothandels, de kleinere bedrijven hebben ook impact. Hier komt het project PiTtiG Promotie dan ook om het hoekje kijken. In dit deelproject gaan we met Human Talent Group op bezoek bij kleinere technische groothandels, om te kijken hoe ook hun kunnen meedoen en leren kunnen laten werken in hun organisatie.

Als je Rogier vraagt wat één van de mooiste successen is van PiTtiG, heeft hij zijn antwoord binnen no-time klaarstaan: “Dat is een project binnen een kleinere technische groothandel waar medewerkers echt al jaren niet bezig waren geweest met leren en ontwikkelen. De deelnemers deden mee aan een verkorte mbo-2 training en ik had de eer om bij de diploma-uitreiking aanwezig te zijn. Er werd volop gejuicht, de voltallige directie vierde het feestje mee en de deelnemers straalden van trots én hadden het gevoel vleugels te hebben. Echt een heel indrukwekkend moment uit mijn carrière was dat.”

Door PiTtiG is er echt een leerbeweging op gang gezet in de groothandel én dat is het grootste succes van allemaal.

Meer weten over PiTtiG of zelfs aansluiten? Kom met ons in contact!

Meer succesverhalen

Flex foodbase human talent group
Onderwijs

FoodBase: Flex fase 1

Op een leuke, interactieve en praktijkgerichte manier leren in een online-omgeving, dat is precies wat mbo-studenten kunnen bij Flex. Binnen

Lees verder
Overheid

Veiligheidsregio Twente

De Veiligheidsregio Twente is een organisatie die vooruitstrevend is op het gebied van digitale vaardigheden en met het leertraject Digitaal-vaardig

Lees verder

Samen bouwen aan een succesverhaal?