Leerprogramma positief stimulerende leercultuur

Deel dit verhaal

Hoe richt je ‘leren en ontwikkelen’ in binnen een organisatie? Welke vragen heb je hierbij en hoe ga je nou echt concrete acties opzetten en uitvoeren? Dat is precies wat er aan bod kwam in het leerprogramma ‘Positief stimulerende leercultuur’. Met behulp van workshops en begeleiding gingen we samen met meerdere groente- en fruitbedrijven aan de slag met dit actuele thema!

Samen met Handel Groeit hebben we Leerprogramma Positief Stimulerende Leercultuur ontwikkeld. In het programma staat het aanpakken van de leercultuur binnen de organisatie centraal. Door workshops en begeleiding leren deelnemers hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Workshops

De deelnemers van het leerprogramma zijn HR-medewerkers van diverse groente- en fruitorganisaties gesitueerd in Dutch Fresh Port. Voor de workshops kwamen zij samen bij trainers Petra Hagreize en Marien Kempeneers. Tijdens de workshops ligt de focus op het aanpakken van de leercultuur binnen hun organisatie.

“De workshops gaven een waardevolle kans om nieuwe inzichten op te doen, te leren van experts op het gebied van leren en ontwikkelen én om te netwerken met andere professionals,” – deelnemer Mirza Husic, Fruit Market International BV

Samen is er gekeken naar de missende puzzelstukjes in hun organisaties. Zonder een sterk compleet plaatje hebben concrete acties immers weinig zin. Dit door in te spelen op huidige uitdagingen binnen de branche, door ervaringen met elkaar te delen en door coaching op het realiseren van een bedrijfscultuur. Als HR-functionaris komt het aandachtsgebied learning & development vaak op je taken- en verantwoordelijkhedenlijst te staan, maar hoe ga je hier actief mee aan de slag? Hoe krijg je iedereen aan boord en hoe neem je als HR hierin het voortouw? Dat is precies wat er in de workshops besproken werd!

Bij trainer Marien was het duidelijk dat de deelnemers de workshops als prettig hebben ervaren, “Deelnemers ervaren het als prettig om even uit de drukte en hectiek van alledag te stappen om samen met professionals van andere bedrijven bezig te zijn met L&D uitdagingen.”

WhatsApp Image 2024 02 07 at 16.50.11 e1713180160210

De puzzelstukjes

Tijdens de workshops kwamen diverse onderwerpen aan bod. “We hebben geleerd over onderwerpen zoals open communicatie, erkenning en beloning, gedeelde kennis en over leiderschapsontwikkeling. Allemaal super nuttige onderwerpen,” vertelt Mirza Husic (FMI) hierover.

Deelnemers leerden over het aanmoedigen van open communicatie, zodat er een veilige sfeer ontstaat binnen de organisatie waarin ruimte is voor het uitwisselen van gedachten en ideeën. Iets wat ook helpt met het stimuleren van kennisdeling en samenwerking. “Het aanmoedigen van kennisdeling en samenwerking bevordert een cultuur waarin iedereen van elkaar kan leren,” Mirza Husic (FMI). Naast deze thema’s is er ook gekeken naar hoe medewerkers leren: welke middelen zijn er nodig en hoe laat je leren aansluiten op individuele behoeften?

“Je kon gedurende de trainingen echt de a-ha!-momenten zien bij de deelnemers, nog mooier om te zien was hoe ze dit direct omzetten in concrete acties,” – Petra Hagreize, trainer

Meerdere deelnemers lieten weten dat de thema’s goed aansluiten op waar ze intern mee bezig zijn op gebied van organisatieontwikkeling. Zo werd er tijdens de workshops ingezoomd op hoe je de thema’s kunt gebruiken om de positieve leercultuur te stimuleren. Met behulp van tips kunnen de medewerkers nu ook echt aan de slag!

“Tijdens de workshops leerde ik hoe je kunt starten met wat je al hebt, maar ook hoe je blended leren inzet en hoe je slimmer naar je doelen toewerkt,” – deelnemer Ilona Revers, Rungis.

WhatsApp Image 2024 02 27 at 17.29.25

De complete puzzel

“Het contact met andere vakgenoten maakte de workshops echt compleet,” vertelt Ilona Evers (Rungis). Naast dat het hierbij om mensen met vergelijkbare functies gaat, zijn het medewerkers van bedrijven uit dezelfde branche. Waardoor er gezamenlijke uitdagingen zijn, waar ze nu samen over konden sparren onder begeleiding van onze ervaren trainers.

“Door de onderwerpen te integreren en te koesteren, kan een organisatie een omgeving creëren waarin leren en ontwikkelen centraal staat en waarin medewerkers worden gestimuleerd om hun volledige potential te bereiken,” – Mirza Husic, FMI

Feestelijke afsluiting

Na alle workshops is er een gezamenlijke feestelijke afsluiting geweest. Er is teruggekeken en gereflecteerd op de afgelopen periode, hierbij sloten ook wethouder Miranda de Hoop (gemeente Barendrecht) en wethouder Henk van Os (gemeente Ridderkerk) aan. Samen met de wethouders en de deelnemers blikten we verder op de toekomst van leren in de organisaties van deelnemers. Om de deelnemers zo goed mogelijk op weg te helpen, is er een maandelijkse online coaching gestart. Zo laten wij leren écht werken!

“Dit is geen suffe training die weer wegzakt, het is een nieuwe kijk op hoe je jouw werk effect laat hebben voor het hele bedrijf,” – Petra Hagreize, trainer

Natuurlijk zijn er nog veel meer bedrijven die echt iets hebben aan de inzichten van dit leerprogramma. Er zijn meerdere momenten door het hele land door waarbij je als bedrijf kan aansluiten bij dit toffe programma. Via Handel Groeit of Human Talent Group kun je meer informatie opvragen.

Meer succesverhalen

Flex foodbase human talent group
Onderwijs

FoodBase: Flex fase 1

Op een leuke, interactieve en praktijkgerichte manier leren in een online-omgeving, dat is precies wat mbo-studenten kunnen bij Flex. Binnen

Lees verder

Samen bouwen aan een succesverhaal?