Duurzame inzetbaarheid: vitale medewerkers & vitaliteit op de werkvloer

Deel dit artikel

Het liefst willen we allemaal vitale medewerkers die nooit ziek zijn en altijd goed inzetbaar zijn – zowel op korte als lange termijn, zodat we de doelstellingen van onze organisatie kunnen behalen. Maar wat is vitaliteit nou eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat je aan de slag gaat met vitaliteit op de werkvloer, zodat je vitale medewerkers hebt die duurzaam inzetbaar zijn?

Wat is vitaliteit?

Bij vitaliteit draait het om de energie en kracht waarmee mensen emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staan. Als werkgever wil je dat deze kracht ook zijn uitwerking op de werkvloer heeft. Vitaliteit is een echte meerwaarde: vitale medewerkers zijn duurzaam inzetbaar. Steeds meer organisaties houden zich daarom actief bezig met vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.

Vitale medewerkers

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor diens vitaliteit. Het kan zijn dat jouw medewerkers hier niet zo bewust mee bezig zijn. Zo komen ze er pas (te) laat achter wanneer ze niet meer vitaal zijn. Dit gaat vaak gepaard met problemen zoals lastig in slaap komen, weinig zin hebben om op te staan, kribbig zijn, pijntjes hebben en niet kunnen wachten tot de werkdag erop zit. Na werk nog even sporten? Daar moeten ze niet aan denken. Hetzelfde geldt ook voor koken, liever even een kant-en-klaarmaaltijd opwarmen of bestellen. En dan hebben we het nog niet eens over hoe het op de werkvloer goed. Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat de vitaliteit afneemt.

Want wat gebeurt er wanneer je minder energie en werklust hebt? Dan ben je minder:

  • wendbaar;
  • mobiel;
  • productief;
  • gemotiveerd;
  • vitaal en gezond.

Minder vitale werknemers worden steeds minder inzetbaar voor hun werkgever.

Meerwaarde van vitale medewerkers

Je snapt nu vast wel dat werkgevers liever vitale medewerkers zien. Een vitale medewerker die goed voor zichzelf zorgt, brengt vaak positieve energie met zich mee die voelbaar is voor hun omgeving. Een vitale medewerker beschikt over:

  • wilskracht;
  • energie;
  • lichamelijke kracht;
  • weerbaarheid

Fysieke gezondheid = vitaliteit?

Een medewerker die fysiek heel gezond is, hoeft niet ook heel vitaal te zijn. Hoe dat werkt? Geestelijke gezondheid, normen en waarden, overtuigingen, religie, persoonlijkheid en karakter zijn allemaal onderdeel van vitaliteit. Levensstijl is daarbij van essentieel belang.

Zaken die invloed kunnen hebben op je vitaliteit zijn bijvoorbeeld:

  • roken;
  • lichaamsbeweging;
  • slapen;
  • voeding;
  • alcohol- en drugsgebruik

Dit zijn wel allemaal zaken waarop je invloed hebt. Hoe vitaal je bent, heb je dus deels in eigen hand. Natuurlijk zijn er ook factoren die je niet in eigen hand hebt. Hoe je daarentegen omgaat met deze factoren kan wel weer effect hebben op je welbevinden.

vitale medewerkers

Vitaler worden

Een focus op vitaliteit beïnvloedt dus zowel de medewerker als de organisatie op positieve wijze. Medewerkers kunnen zelf aan de slag gaan met vitaliteit, door op de volgende punten te letten:

  1. Zorgen voor voldoende slaap.
  2. Voedzame maaltijden eten.
  3. Regelmatig bewegen.
  4. Stress voorkomen en zorgen voor ontspanning.
  5. Minderen of stoppen met gebruiken van verdovende middelen.

Als werkgever helpen met vitaliteit van medewerkers

Maar ook als werkgever kun je aandacht geven aan de vitaliteit van medewerkers. Zo zijn er steeds meer werkgevers die ervoor zorgen dat medewerkers op werk de kans krijgen vitaler te worden. Dit kun je doen met behulp van de volgende punten:

  1. Zorg dat er gezonde tussendoortjes aanwezig zijn, zoals fruit.
  2. Bied een ergonomische werkplek aan, waarbij medewerkers kunnen kiezen of ze willen staan of zitten.
  3. Stimuleer beweging met behulp van een wekelijks bootcamp op de werkvloer. Bij Human Talent Group geeft één van onze collega’s om de twee weken een bootcamp!
  4. Ga het gesprek aan over vitaliteit. Is er een hele vitale collega die tips heeft voor minder vitale collega’s?

Met vitale medewerkers naar duurzame inzetbaarheid

Aandacht geven aan vitaliteit bij je medewerkers is een mooie stap richting duurzame inzetbaarheid. De kans op verzuim wordt kleiner, wat zowel voor de organisatie als medewerker fijn is. Vitaliteit op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van een organisatiebeleid op duurzame inzetbaarheid.

MDIEU-subsidie voor duurzame inzetbaarheid

Wil je aan de slag met duurzame inzetbaarheid binnen jullie organisatie? Dit kan nu met de MDIEU-subsidie. De subsidie is bedoeld om de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers te verbeteren. In onze serie duurzame inzetbaarheid deelden we al:

Wij helpen je graag met de aanvraag voor aan MDIEU-subsidie, maar we helpen je nog liever met een plan om de duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie te verbeteren. Neem contact met ons op om het samen over jullie duurzame inzetbaarheid te hebben en de verbeter mogelijkheden hiervan. Samen toveren we jullie organisatie om naar een plek vol vitale en duurzaam inzetbare medewerkers.

Meer artikelen