Onboarding met Human Talent Group

Deel dit artikel

Bij Human Talent Group hebben we al diverse, mooie onboardingsprogramma’s mogen ontwikkelen. Tevens hebben we (natuurlijk) zelf ook een onboardingsprogramma voor onze eigen nieuwe medewerkers! Hoe gaan wij om met onboarding en hoe ontwikkelen we deze programma’s?

Je weet inmiddels wat onboarding is, het verschil tussen onboarding en preboarding is en hoe je met onboarding voor een goede introductieperiode zorgt. Hoog de tijd om meer te weten over hoe we bij Human Talent Group met onboarding aan de slag gaan, voor zowel klanten als voor onszelf!

Bedrijf, merk & rol

Eerder hadden we het al over de verschillende fases van het onboardingsproces: bedrijf, merk en rol. Laten we even een kleine rewind doen:

Bij Human Talent Group hanteren we een standaard opbouw tijdens een onboardingsprogramma. Dit start bij het onderdeel ‘bedrijf’ waarin de nieuwe medewerker het bedrijf leert kennen: wie werken er allemaal, wie heeft welke functie, wat doet het bedrijf? Vervolgens komt het onderdeel ‘merk’, waarin er dieper ingegaan wordt op de gedachten achter het bedrijf: welke missie en visie is er, wat is het toekomstbeeld, welke kernwaarden worden er gehanteerd? Tot slot wordt in de laatste fase de focus echt op de rol van de nieuwe medewerker gelegd, hierin wordt hij ‘echt’ ingewerkt. De nieuwe medewerker leert zijn nieuwe functie, hoe zijn dagen eruit komen te zien en meer!

Hoewel de fases in de meeste onboardingsprogramma’s hetzelfde zijn, hoeft dit niet voor de inhoud te gelden. Het verschilt per bedrijf welke inhoud er in een fase naar voren moet komen. Daarom focussen we ons op de essentie van de fase en wat er duidelijk moet worden tijdens de fase voor de nieuwe medewerker.

Collegas 03

Bedrijf

Dit is de fase waarin de nieuwe medewerker zijn nieuwe werkgever – het bedrijf, gaat leren kennen. Het is een belangrijke fase waarin de nieuwe medewerker zich welkom kan gaan voelen in het bedrijf. Het doel is dus dat de nieuwe medewerker het bedrijf leert kennen, maar wat hij ‘moet’ leren kennen is compleet afhankelijk van het bedrijf. Het kan bijvoorbeeld dat het bedrijf een rijkelijke geschiedenis heeft die kennis met zijn bij de nieuwe medewerker, maar alleen collega’s ontmoeten kan ook voldoende zijn.

Merk

Dit is eigenlijk de verdiepende fase, waarin de nieuwe medewerker het bedrijf nog beter leert kennen. Dit gaat vaak gepaard met onderwerpen zoals de missie, visie of de kernwaarden. Het uiteindelijke doel is dat de nieuwe medewerker in beeld is met hoe het bedrijf zich naar buiten wil laten voorkomen en hieraan mee kan werken.

Rol

Deze fase draait helemaal om de medewerker zelf en niet meer zo zeer om de informatie over het bedrijf. De medewerker wordt nu écht ingewerkt. Wat is zijn rol binnen het bedrijf? Hoe werken de systemen, machines, etc. die hij gaat gebruiken? Welke directe collega’s zijn er? Dat zijn allemaal voorbeelden van wat de medewerker kan gaan leren deze periode. Echter is wat er uiteindelijk in deze fase naar voren komt opnieuw afhankelijk van het bedrijf.

onboarding e1714992802530

Onboarding met Human Talent Group

Inmiddels hebben we al voor meerdere klanten een onboardingsprogramma mogen ontwikkelen, maar hebben we natuurlijk ook ons eigen onboardingsprogramma! Collega Nienke volgde dit programma toen ze bij ons in dienst kwam. “Tijdens mijn inwerkperiode leerde ik als eerst het hele team kennen op informele wijze, hierna gingen we het pas echt over inwerken hebben,” vertelt Nienke erover, “Ik kreeg ook een buddy toegewezen aan wie ik snel vragen kon stellen en met wie ik mee kon kijken tijdens projecten.” Tot slot deed Nienke ook onze eigen e-learning module waarin ze BeWizr leerde kennen. Super handig! Plus in deze module is alle ruimte om te experimenteren met BeWizr.

“De onboarding beviel mij super goed, ik leerde op laagdrempelige en leuke manier het bedrijf, team en mijn rol kennen! Het voelde alsof ik alle ruimte had om fouten te maken, waardoor ik meer durfde te experimenteren,” – Nienke

En met deze positieve quote sluiten we ook de serie ‘onboarding’ af! Alle artikelen uit de serie zijn hier terug te vinden. Meer weten over onboarding of vrijblijvend contact over wat er mogelijk is? Kom in contact met ons!

 

 

Meer artikelen