Een warm welkom met onboarding

Deel dit artikel

Geef je nieuwe medewerkers een écht warm welkom met onboarding, zodat ze sneller productief worden en zich aan jouw organisatie gaan binden. Klinkt goed, toch? Maar wat is onboarding? En waarom is dit zo belangrijk in iedere organisatie? Wij lichten je graag in over zowel wat het is als over de voordelen met behulp van cijfers!

Dit artikel is onderdeel van onze nieuwe serie – Een warm welkom met onboarding. Komende tijd volgen er meer artikelen over dit onderwerp, alle artikelen zijn hier te vinden.

Wat is onboarding?

Voordat we echt de diepte in kunnen gaan over de voordelen van een goede onboarding, is het belangrijk om dit begrip te leren kennen. Onboarding gaat over het proces waarbij een werkgever de nieuwe medewerker(s) verwelkomt en begeleidt tijdens hun eerste dagen, weken en maanden in de organisatie.

We horen je al denken, is onboarding geen luxe, hippe benaming voor inwerken? Nee. Bij onboarding is er sprake van een proces. In dit proces draait het erom dat de nieuwe medewerker de organisatie leert kennen, dus niet alleen zijn nieuwe functie zoals bij inwerken vaak het geval is. Tijdens dit proces leert de collega over de missie en visie van de organisatie, krijgt hij een band met collega’s, leert hij over zijn nieuwe werkzaamheden en functie én gaat hij zich echt verbonden voelen aan de organisatie.

Onboarding zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich gaan binden aan de organisatie, waardoor het loyale en betrokken medewerkers worden die met plezier naar hun werk gaan.

onboarding

Cijfers over onboarding

Onboarding brengt voor zowel de werkgever als de werknemer voordelen met zich mee, waardoor het echt een belangrijk proces is binnen een organisatie. Nog niet overtuigd? Laat onderstaande cijfers je helpen.

Wist je dat een goede onboarding de medewerkers betrokkenheid met 33% verhoogt?

De betrokkenheid van medewerkers gaat om de emotionele en mentale verbondenheid die een medewerker voelt met zijn werk. Het speelt een belangrijke rol in het succes van de organisatie, omdat het resulteert in een meer winstgevende organisatie.

En dat onboarding de retentie met 82% verhoogt?

Het behouden van nieuwe medewerkers wordt vaak als moeilijk ervaren, zeker in een tijd zoals nu waarin banen voor het oprapen liggen. Het aannemen van nieuwe medewerkers met een inwerktraject is een kostbare investering. Het meest gunstige is om je gekwalificeerd personeel dus te behouden. Onboarding helpt je hierbij, waardoor jij de kosten van het werven en aannemen van meer personeel kan terugdringen.

Plus, dat onboarding de tijd-tot-productiviteit tot wel 70% verkort?

Tijd-tot-productiviteit is de periode die nodig is om een nieuwe medewerker op het gewenste niveau te brengen. Zodra dit niveau is bereikt dragen ze volwaardig bij aan de organisatie. Een goede onboarding kan de tijd-tot-productiviteit tot wel 70% verkorten.

Voordelen voor de nieuwe medewerker

Voor werkgevers heeft onboarding dus diverse voordelen, want wie wil er immers niet dat nieuwe medewerkers meer verbonden zijn, sneller productief zijn en kosten besparen? Echter heeft onboarding ook voordelen voor de nieuwe medewerkers:

  • De werknemerstevredenheid van medewerkers die een onboarding hebben doorlopen, kent een toename van 50%;
  • 62% van de medewerkers die een onboarding hebben gevolgd behaald hun doelstellingen binnen het eerste jaar, bij medewerkers zonder onboarding is dit 17%;
  • 76% van de medewerkers geeft aan dat ze in de eerste werkweek belang hebben bij een training op de werkvloer, 73% wil informatie over de bedrijfsregels en het beleid en 56% heeft belang bij een buddy of mentor. Dit zijn allemaal onderdelen van een goede onboarding;
  • Door een onboarding is er voor de nieuwe medewerkers een helder programma wat uitzicht biedt op de toekomst, zo weet een nieuwe medewerker precies wanneer hij zelfstandig aan het werk gaat.

 

Dus, waarom onboarding?

Nog steeds niet overtuigd na alle bovenstaande voordelen voor zowel werkgevers als nieuwe medewerkers? Bedenk je dan eens dit: het werven en inwerken van nieuwe medewerkers is een grote investering, het kost iedere keer opnieuw tijd en geld. Door eenmalig te investeren in een goede onboarding voorkom je dat je continu blijft investeren bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Een goed onboarding programma kan ervoor zorgen dat je tot wel drie keer het jaarsalaris van een nieuwe medewerker bespaart!

Daarnaast bepaalt 90% van de medewerkers binnen het eerste jaar of ze wel of niet bij een organisatie willen blijven. Bij het ontbreken van een goede onboarding, verlaat zo’n 33% van de medewerkers de organisatie binnen zes maanden.

Door eenmalig te investeren in een goede onboarding:

  • Bespaar je uiteindelijk de investering per nieuwe medewerker;
  • Krijg je betrokken en loyale werknemers die het bedrijf minder snel verlaten;
  • Ervaren werknemers een hogere werktevredenheid;
  • Verkort je de tijd-tot-productiviteit;
  • Geef je nieuwe medewerkers waar zij écht behoefte aan hebben.

 

Dus, waar wacht je nog op? Bij Human Talent Group zijn we ervaren met het opzetten van succesvolle onboarding programma’s in diverse branches. We helpen je graag om ook in jouw organisatie de onboarding te regelen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer artikelen