Medewerkers motiveren: in 5 stappen naar een gepassioneerd team

Medewerkers motiveren

Deel dit artikel

Een 9-tot-5-mentaliteit is allang niet meer van deze tijd. Klanten voelen het als je er niet helemaal bij bent en met name zit te wachten tot je op vrijdagmiddag je computer kunt afsluiten. In plaats daarvan zoeken ze naar betrokken mensen die een stap extra voor hen willen zetten. Die merkbaar liefde voor hun vak voelen en willen gaan voor een 10. Door motiverend leiderschap in te zetten, vorm je teams die gepassioneerd zijn en hun beste beentje voor zetten. We nemen je mee in hoe je je medewerkers kunt motiveren, zodat zij optimaal kunnen presteren en jullie klanten versteld laten staan van jullie inzet als team.

 

Wat is motiverend leiderschap

Motiverend leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij de leidinggevende zich richt op het inspireren, motiveren en aanmoedigen van diens teamleden met als doel ervoor te zorgen dat zij hun beste prestaties leveren. Deze stijl van leidinggeven is gebaseerd op het idee dat medewerkers gemotiveerder en productiever zijn wanneer ze zich gewaardeerd, betrokken en geïnspireerd voelen. Motiverend leiderschap is effectief omdat het bijdraagt aan een positieve werkomgeving, de betrokkenheid van medewerkers vergroot en de prestaties stimuleert. Het helpt bovendien bij het opbouwen van sterke en duurzame relaties tussen leidinggevenden en hun teamleden.

 

Hoe motiveer ik mijn team

Om te weten hoe je je team kunt motiveren, is het goed om eerst te kijken hoe je dat zeker niet doet. Het tegenovergestelde van motiveren is demotiveren. Een demotiverende leidinggevende klinkt misschien gek, maar de kans is groot dat jij op dit moment toch een beeld voor je ziet van hoe die persoon zich zou gedragen. We mogen aannemen dat niemand bewust een demotiverende leiderschapsstijl hanteert. Toch komt het helaas voor dat een leidinggevende niet per se als inspirator wordt gezien door diens teamleden. Gebrek aan een motiverende instelling van de leidinggevende zorgt voor lusteloze werknemers en een negatieve sfeer op de werkvloer. Overigens staan ook klanten niet per se in de rij voor bedrijven en teams die uitstralen dat ze overal liever zouden zijn dan op hun werkplek.

Maar hoe zorg je er dan wel voor dat je je team motiveert? Door een ongekend enthousiasme aanwakkeren in je medewerkers, hun te laten zien wat dit oplevert en zodoende hun intrinsieke motivatie te activeren. Dat doe je door de 5 stappen van motiverend leiderschap te doorlopen.

 

Medewerkers motiveren in 5 stappen

 

Stap 1: Voorbeeld geven

Gebruik jouw gedrag als instrument om het gedrag van jouw medewerkers te veranderen. Op die manier kunnen jullie als een sterk team jullie klanten tegemoet treden.

 

Stap 2: Waardengedreven werken

Stel het belevingsconcept van jullie organisatie vast en leg daarbij ook concrete doelen vast. Het gaat om de beleving die jij samen met je team wilt meegeven aan jullie klanten. De kernwaarden van jullie organisatie vormen daarbij de basis.

 

Stap 3: Motiveren

Je wilt je team optimaal motiveren om met het belevingsconcept en het nieuwe werken aan de slag te gaan, om zo een hogere conversie en meer omzet te genereren. Daarvoor is het belangrijk dat je niet alleen je individuele teamleden, maar ook je team als geheel motiveert.

 

Stap 4: Evalueren

Je wilt op een gestructureerde manier consequent jullie prestaties evalueren. Plannen maken voor verbetering, deze uitvoeren, checken of jullie de gewenste resultaten bereiken en op basis daarvan bijstellen. Zo krijgen jullie meer grip op jullie verkoopdoelen, waardoor jullie beter kunnen presteren.

 

Stap 5: Coachen

Sterke leiders zoeken sterke medewerkers. En sterke medewerkers willen graag coaching ontvangen van hun leidinggevende. Het is een voorwaarde om verder te komen. Zorg er daarom voor dat je tijd inruimt om je medewerkers te blijven coachen.

 

Aan de slag?

Wil je je klanten versteld doen staan van jullie inzet en de prestaties van je team te optimaliseren? Dat is het resultaat van werken met gemotiveerde medewerkers. De handvatten voor het vormgeven van een gepassioneerd team leer je in onze blended learning ‘Medewerkers motiveren’. Klik hier voor meer informatie over de training.Meer artikelen