Lerende organisatie: de vijf disciplines volgens Peter Senge

Deel dit artikel

Een succesvolle organisatie wordt gekenmerkt door een vermogen om te leren en te groeien. Zo’n lerende organisatie laat zien dat continue ontwikkeling en aanpassingsvermogen van groot belang zijn. Of het nu gaat om het opdoen van nieuwe vaardigheden, het verbeteren van bestaande processen of het stimuleren van innovatie, leren is onmisbaar. Een succesvolle organisatie zorgt voor een stimulerend leerklimaat waarin medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Maar hoe creëer je nu zo'n omgeving?

Wat is een lerende organisatie?

Een lerende organisatie is een werkomgeving die continue verbetering en ontwikkeling bevordert. Het idee van een lerende organisatie werd vanaf de jaren negentig populair door het boek “The Fifth Discipline” van Peter Senge. Hij omschrijft daarin een lerende organisatie als een plek waar mensen hun capaciteiten doorlopend verbeteren, waar nieuwe en uitgebreide patronen van denken worden gestimuleerd, waar collectieve aspiraties worden gerealiseerd, en waar mensen worden aangemoedigd om met en van elkaar te leren.

The Fifth Discipline: de vijf disciplines volgens Senge

Peter Senge identificeert vijf disciplines waar een organisatie zich op dient te focussen om een lerende organisatie te worden en zo haar medewerkers te stimuleren in hun ontwikkeling. Het gaat daarbij om de volgende vijf disciplines:

  1. Persoonlijk meesterschap: het continu verfijnen en verbreden van vaardigheden en expertise.
  2. Mentale modellen: onderliggende aannames en overtuigingen die onze manier van kijken naar de wereld en ons handelen beïnvloeden.
  3. Het bouwen van een gemeenschappelijke visie: het vermogen om een gedeelde toekomstvisie te ontwikkelen en te communiceren.
  4. Teamleren: het ontwikkelen van het vermogen van teams om samen te leren en gewenste resultaten te bereiken.
  5. Systeemdenken: het vermogen om te zien en te begrijpen hoe dingen met elkaar in verband staan, en hoe zij veranderen binnen een geheel.

Lerende organisatie vijf disciplines

Hoe transformeer je jouw organisatie in een lerende organisatie?

Om een lerende organisatie te worden, heb je toewijding en geduld nodig. Bovendien moet de organisatie openstaan voor veranderingen. Het vraagt ook om sterk leiderschap dat deze veranderingen kan stimuleren en begeleiden. Voor hoogopgeleiden is continu leren vaak een vanzelfsprekendheid. Maar hoe stimuleer je een leercultuur bij meer praktisch ingestelde medewerkers? Voor de doeners onder ons? Dit is waar wij van Human Talent Group je graag bij helpen. Wij hebben een programma ontwikkeld dat de leercultuur binnen je organisatie op een positieve en praktische manier kan ontwikkelen. Dit doen we door in vijf workshops praktische opdrachten uit te voeren met jou als HR of leidinggevende, om het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Wil je meer weten? Bezoek dan de pagina van deze training: Stimulerend Leerklimaat: Samen Werken, Samen Leren.

Meer artikelen