Inspirerend leiderschap: zo maak je het verschil

inspirerend leiderschap gemotiveerd team

Deel dit artikel

Bevlogen medewerkers vormen de sleutel tot een hoge klanttevredenheid. Als je medewerkers gemotiveerd zijn, blijkt dit uit alles wat ze doen en klanten merken dit. Tevreden klanten zorgen op hun beurt weer voor betere verkoopcijfers. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw teamleden gedreven zijn en passievol aan het werk gaan? Hoe creëer je het sneeuwbaleffect van gemotiveerde medewerkers, naar tevreden klanten en hogere verkoopcijfers? Daar komt de stijl van leidinggeven van de teamleider om de hoek kijken. Die vormt de katalysator die de bal aan het rollen brengt. Inspirerend leiderschap maakt het verschil.

Wat is een inspirerende leider

Wat is eigenlijk inspirerend leiderschap? Hoe ziet dat eruit? En waarin verschilt het van een meer traditionele vorm van leidinggeven?

Als je het geluk hebt gehad ooit onder een leidinggevende te werken die de inspirerende leiderschapsstijl hanteert, dan behoeft de term verder geen uitleg. Deze leiderschapsstijl is er een die je misschien niet actief opmerkt, maar die van enorme invloed is op de werkvloer. Je voelt het als het ware. De sfeer is positief, de teamleden maken gebruik van elkaars sterke kanten, inspireren elkaar en ze vieren successen. Van die laatste zijn er vaak meer dan genoeg dankzij een inspirerende leiderschapsstijl van de leidinggevende, want die leidt als vanzelf tot grote tevredenheid onder klanten. Dat werkt meer en grotere verkopen in de hand.

 

Waarom leiderschapsontwikkeling

Als je verkopen als doel hebt – en laten we eerlijk zijn, welke organisatie heeft dat niet? – dan is het onontbeerlijk om je te focussen op hoe leidinggevenden functioneren in hun rol. Een leidinggevende die zelf gedreven is en passie heeft voor diens werk, heeft al direct impact op het team waar die leiding aan geeft. Maar inspirerend leidinggeven gaat verder dan enkel het overbrengen van je eigen enthousiasme en bevlogenheid. Het is in een leidinggevende functie belangrijk dat je weet hoe je dat precies doet, maar ook welke andere factoren van invloed zijn op de samenhang en prestaties van je team. Je wilt ervoor zorgen dat je als teamleider een diversiteit aan medewerkers kunt bedienen, aansporen en inspireren. Daarom is het van belang tijd te besteden aan leiderschapsontwikkeling. Hier hebben zowel de leidinggevende, diens teamleden, de klanten die zij samen bedienen als de organisatie als geheel profijt van.

 

Inspirerend leidinggeven

Oké, het belang van leiderschapsontwikkeling en inspirerend leiderschap zijn wel duidelijk. Maar nu even concreet. Hoe inspireer je nou je team? Met focus op de volgende punten maak je het verschil:

  • Inspireer: maak van je teamleden merkambassadeurs, zodat zij jullie klanten kunnen raken en inspireren.
  • Bouw vertrouwen: creëer een omgeving waarbinnen je medewerkers durven te experimenteren met nieuw gedrag.
  • Creëer betrokkenheid: betrokkenheid in je team vormt de bron voor betrokkenheid bij jullie klanten, wat leidt tot tot grotere loyaliteit.

 

Inspirerend leiderschap training

We kunnen wel concluderen dat jouw stijl van leidinggeven enorme impact heeft op het functioneren van jouw team en daarmee op het succes van jullie organisatie als geheel. In onze training Inspirerend leiderschap leer je de fijne kneepjes van het vak en sta jij aan de start van het ultieme sneeuwbaleffect. Met behulp van deze blended training inspireer jij je team de beste versie van zichzelf te zijn en de klanttevredenheid zodoende te vergroten. Zo behalen jullie moeiteloos de beste resultaten.

Meer artikelen