De kracht van salestraining: ontwikkel je verkooptechnieken

salestraining

Deel dit artikel

In wat voor organisatie je ook werkzaam bent, er komt altijd een gedeelte verkoop bij kijken. Verkopen, het klinkt makkelijk zat. Toch blijkt dit in de praktijk soms een flinke uitdaging te zijn. Een klant is nu eenmaal niet altijd gelijk overtuigd van een product of dienst, twijfelt over de prijs of komt heel doelgericht voor een artikel of service. De kunst is dan om daar meer uit te halen en bijvoorbeeld bijverkoop te realiseren. Om te zorgen voor een hogere omzet per klant, is het belangrijk om je verkooptechnieken te ontwikkelen en te blijven aanscherpen. Een salestraining geeft je daarvoor de handvatten en brengt een stijgende omzet binnen handbereik.

 

Verkooptechnieken

Met de juiste verkooptechnieken, zorg je ervoor dat je klanten zich gehoord en gewaardeerd voelen. Het is goed te merken dat je ze niet zomaar iets aansmeert om je omzet te verhogen, maar dat je oog voor ze hebt en ze daadwerkelijk wilt helpen. Klanten zien je niet meer zozeer als verkoper, maar voelen dat je helpt en hun een service verleent.

Hoe je zorgt voor een tevreden klant? Help diegene echt en denk mee met diens uitdagingen en twijfels. Een klant die tevreden is, komt geheid bij jou terug. Jij hebt immers laten zien dat je aan meer denkt dan alleen die keiharde euro’s. Verkooptechnieken waarmee je de klanttevredenheid kunt verhogen zijn onder andere leverbetrouwbaarheid, social selling, onderscheidend vermogen en bijverkopen. Deze en andere essentiële verkooptechnieken om moeiteloos de conversie van offertes te verhogen leer je in salestrainingen.

 

Bijverkoop: complete dienstverlening

Bijverkoop is zoveel meer dan het aanbieden van extra producten of diensten aan klanten: het draait om het leveren van een complete ervaring die de behoeften en wensen van je klant overtreft. Door bijverkoop als complete dienstverlening te benaderen, kun je een waardevolle relatie met je klanten opbouwen. Dit stelt je in staat hun behoeften en uitdagingen te begrijpen en specifieke oplossingen aan te bieden die hun verwachtingen overtreffen. Bijverkoop gaat over het proactief kijken naar mogelijkheden om meerwaarde te bieden in de aankoopervaring van je klant. Je bent niet alleen gefocust op het verhogen van jullie omzet, maar net zo goed op het vervullen van de behoeften van je klanten. Je biedt oplossingen die hun leven gemakkelijker maken, hun problemen oplossen, of hen helpen hun doelen te bereiken.

Als je wilt leren hoe je bijverkopen gemakkelijk kunt realiseren, dan is een salestraining hiervoor een goed middel. Je leert daarin actief te cross-sellen, grootverpakkingen en actieproducten als vanzelfsprekendheid te verkopen, en alternatieven aan te bieden als een klant naar een ‘nee’ neigt.


Verkoopstrategie

Het geheim van succesvolle verkooptechnieken ligt in je verkoopstrategie. Door een duidelijke strategie te ontwikkelen en toe te passen, kun je je verkoop vergroten en zo jullie omzet laten groeien. Wanneer je aan de slag gaat met het opzetten van een verkoopstrategie, ga je eerst terug naar de basis, om van daaruit een langetermijnplan te maken.

Ga voor jezelf na: richten jullie je tijd, aandacht en energie op de juiste klanten die op de lange termijn winstgevende groei kunnen opleveren, of zijn jullie vooral bezig met de korte termijn? Onderscheiden jullie je bovendien voldoende van jullie concurrenten?

Het is van groot belang om af en toe even stil te staan en grondig te evalueren wat het effect is van jullie inspanningen in de verkoop. Op basis daarvan kun je een goed doordacht plan opstellen voor de klantengroep die echte kansen biedt voor winstgevende groei. Het doel is om effectieve en strategische verkoopacties uit te voeren, die passen in een samenhangend verkoopplan, in plaats van ad hoc beslissingen te nemen. Op die manier kun je je richten op de juiste activiteiten en doelstellingen, en voorkom je dat je met hagel schiet. Ook het inrichten van die onmisbare verkoopstrategie is onderdeel van een salestraining.

 

Training verkooptechnieken

Wil je de verkooptechnieken van jullie salesteam ontwikkelen en zodoende jullie omzet verhogen? We hebben diverse trainingen ontwikkeld om je hierbij te helpen. Je vindt het complete overzicht van onze trainingen hier.

Meer artikelen