Digitaal veilig in de zorg
Cliëntveiligheid vraagt ook digitale veiligheid


Digitale veiligheid, belangrijker dan ooit!
Ons leven speelt zich steeds meer digitaal af. Hoewel het niet opvalt zijn steeds meer apparaten met het internet verbonden. Dat maakt je zowel thuis als op het werk kwetsbaarder. Criminelen maken daar dankbaar gebruik van. Hoe voorkom je dat je kwetsbaar wordt?
Digitaal veilig in de zorg
Zo benut je alle voordelen van online en houd je tegelijkertijd je digitale voetafdruk en -schaduw zo klein mogelijk. En bescherm je daarmee je eigen privacy, want niemand wil een lekker hapje zijn voor online criminelen met verkeerde bedoelingen.

1 Phishing
Phishing gaat over het vissen naar gegevens. Het woord dat het best omschrijft hoe dit wordt gedaan is ‘misleiding’. Cybercriminelen doen zich voor als iemand van je bank of een groot bedrijf om geld van je te ontfutselen. Ze zoeken via email, app of telefonisch contact met je en laten je vaak op een link klikken of persoonlijke gegevens invullen. In deze module leren we je de signalen van deze misleiding te herkennen en de trucs te doorzien.
25 minuten online, 3 opdrachten

2 Social Media
Vanwege de hoeveelheid aan informatie en persoonlijke gegevens die te vinden zijn op social media, slaan cybercriminelen hier makkelijk hun slag. Veilig gebruik van social media betekent aandacht besteden aan de juiste instellingen en beveiligingsmaatregelen nemen. Op deze manier houd je de criminelen op afstand. Want via social media ben je maar met 3.46 tussenstappen aan connecties met iedereen van de hele wereld verbonden.
60 minuten online, 3 opdrachten

3 Basisbeveiliging
De meeste slachtoffers van cybercrime krijgen te maken met hackers. Bij de slachtoffers wordt ingebroken op computers of andere apparaten die in verbinding staan met internet. Gegevens en bestanden worden gestolen, gegijzeld, verkocht en/of vernietigd. Voorkom dat jij ook slachtoffer wordt van hackers. Deze module helpt je kritisch te kijken naar je eigen internetgebruik en welke maatregelen je kunt treffen als basisbeveiliging.
25 minuten online, 6 opdrachten

4 Draadloos Internet
Het gemak van draadloos internet is tevens het gevaar van draadloos internet. Het ontbreken van kabels zorgt ervoor dat het dataverkeer door de lucht gaat. Cybercriminelen onderscheppen met het grootste gemak alle gegevens over jou die ze maar willen hebben of begaan strafbare feiten via jouw IP-adres. Hoe je jezelf hiertegen kunt beveiligen en hoe je jouw dataverkeer onleesbaar door de lucht laat gaan, leer je in deze module.
25 minuten online, 2 opdrachten

5 Internetbankieren
De openingstijden van de bank zijn onbelangrijk wanneer je je bankzaken op je eigen computer kunt regelen. Tegenwoordig kan dit via mobiele apps ook nog eens overal! Banken doen er zoveel mogelijk aan om internetbankieren zo veilig mogelijk te laten zijn voor de gebruikers. Het gevaar en de risico’s die op de loer liggen en hoe je je daartegen kunt beschermen behandelen we uitgebreid in deze module.
Hoofdstuk 5 is er in twee varianten: ambulant en residentieel.
25 minuten online, 2 opdrachten

6 Gaming
Wanneer we het in deze module hebben over veilig gamen, bedoelen we niet dat we je gaan leren hoe je blijft leven in het volgende level. Een verkeerde online actie kan het einde van je spel betekenen, je kunt jezelf ongemerkt met malware infecteren of je persoonlijke gegevens worden misbruikt. Wil je zo lang mogelijk ongestoord genieten van je spel, wapen jezelf dan met deze module tegen nepprofielen, dubieuze ingame aankopen en riskante downloads.
25 minuten online, 3 opdrachten

7 Internet of Things
Steeds meer zijn ‘met internet verbonden apparaten’ aanwezig in het alledaagse leven, zoals: fototoestellen, wasmachines of thermostaten. Gemak dient de mens, maar in hoeverre is het veilig? Denk aan de privacy met al jouw gegevens op het net. En alles wat met internet is verbonden en slecht is beveiligd, is makkelijk te hacken. Deze module gaat in op de kwetsbaarheden die deze apparaten met zich meebrengen en hoe dit te reduceren.
25 minuten online, 1 opdracht

8 Online Winkelen
Koop- en verkoopfraude staat op nummer twee van de cybercrime top drie. Online winkelen vraagt dan ook om alertheid. Op vele momenten tijdens het online winkelen kunnen er dingen misgaan en met de producten kan ook van alles mis zijn. Kleine lettertjes en keurmerken passeren de revue in deze module maar ook je eigen shopgedrag. Wees bewust van de risico’s en ontdek hoe je zo veilig mogelijk online kunt winkelen.
Hoofdstuk 8 is er in twee varianten: ambulant en residentieel.
25 minuten online, 2 opdrachten

9 Privacy
Bedrijven en instanties volgen je surfgedrag, lezen je berichten, weten wie je vrienden zijn en -als je er niet alert op bent- kunnen ze nog veel meer informatie over je achterhalen (en delen met ’third parties’!). Om aan deze gegevensvergaring enigszins paal en perk te stellen, is de nieuwe privacywet in 2018 in werking getreden. Toch blijft de grootste waarborg voor je privacy je eigen online gedrag, je eigen cyber awareness.
25 minuten online, 1 opdracht

10 Veiligheidscultuur
Je bent je inmiddels bewust van de kansen en valkuilen van het internet. Niet alleen de overheid is verantwoordelijk voor onze internet-veiligheid, maar vooral jij. En we hopen méér dan jij alleen! Ook je familie, kennissen, vrienden. Want een cyber-veilig Nederland bouw je samen. Door elkaar te inspireren over online mogelijkheden en elkaar gelijktijdig alert te maken op de valkuilen van het net. In deze module gaan we daar op in. Hoe creëer jij een ‘olievlek’ die werkt!
25 minuten online, 1 opdracht

Gerard Roerdink
Over het programma:
Het programma Digitaal veilig in de zorg bestaat uit 10 modules die ieder een thema behandelen dat iedereen in het dagelijks verkeer tegenkomt. Van online bankieren, basisbeveiliging tot social mediagebruik.
Het blended trainingsprogramma ‘Houd me vast, laat me los’ telt 9 modulen, verdeeld over 10 weken.
Elke week ga je zelfstandig aan de slag met een e-learning module. Daar verdiep je je in informatieve en/of prikkelende filmpjes, beelden, websites, teksten en verwijzingen. Deze vormen samen het theoretische deel.
Daarnaast is er het praktijkdeel waarin je aan de slag gaat met vragen en opdrachten. Deze voer je uit in je dagelijkse leven, werkpraktijk.
Train-de-trainer programma
Het train-de-trainer programma traint de leidinggevende in vaardigheden om gedragsverandering over te brengen, te oefenen en te zorgen dat het beklijft. Daarnaast werken we aan kennis, deskundig op het onderwerp. We ondersteunen de leidinggevende om het programma ‘in actie’ te zetten, samen met medewerkers te gaan doen. Vanuit een positieve waarderende aanpak en hoe je vervolgens, in de dagelijkse praktijk, aandacht kunt geven aan het leren en ontwikkelen.
Algemene informatie
- Blended programma
- Opdrachten, werkvormen voor in de dagelijkse praktijk
- 10 weken doorlooptijd
- Aangeboden vanuit train-de-trainer model voor aandachtsfunctionarissen en leidinggevenden als ook in open inschrijvingsmodel
Uitvoering en kosten
Wij helpen je met de uitvoering van het programma in jouw instelling door je volledig te ondersteunen. Samen zorgen we dat het programma merkbaar, zichtbaar impact heeft. Het programma wordt aangeboden vanuit een zogenaamd train-de-trainer model. Daarbij leiden wij aandachtsfunctionarissen / teamleiders op om samen met de teams aan de slag te gaan met het programma en alle opdrachten die je daarin in de praktijk gaat uitvoeren.
Uitvoeringskosten train-de-trainer programma

Uitvoeringskosten Open Inschrijving
