Interactief trainen in gedragsverandering – Maarten Tuit

interactief trainen maarten tuit

Deel dit artikel

Voor onze trainer Maarten Tuit is er maar weinig zo belangrijk als theater en beleving. Zijn interactieve trainingen zitten precies daarom ook vol met theater en beleving! Maarten zijn trainingen bij Human Talent Group zijn  gefocust op het stimuleren van gedragsverandering in combinatie met interactie. Samen met hem bespreken we waarom hij als trainer is begonnen – na zijn Theaterschool opleiding, en waarom interactie nou zo belangrijk is.

Na het afronden van de opleiding Commerciële Economie is Maarten de theaterschool – en dus ook de theaterwereld, ingerold, waarna hij aan de slag ging als trainingsacteur. Vanuit daar nam hij het besluit om zelf trainingen te ontwikkelen en uit te voeren. Dat is nogal een switch als je eerdere ervaringen draaien om optreden in live musicals in het Ahoy en backing vocals doen bij o.a. Gordon. Wat verleidde Maarten om trainer te worden?

Waarom dan trainer?

“Als trainingsacteur werd ik benaderd voor het geven van een training bij een groot retailbedrijf,” legt Maarten uit, “Hieruit volgden meer klanten uit de retail. Ik kwam erachter dat ik een grote affiniteit heb voor de retail.” Hij voelt deze affiniteit nog steeds; de dagelijkse situaties en het verdienen aan klantgericht zijn interesseren hem standaard. Dat verklaart de switch tussen werken als trainingsacteur én zelf trainingen geven. Mede-trainer Johan de Meij zorgde ervoor dat Maarten aan de slag ging bij Human Talent Group. Maarten hielp met het ontwikkelen van een pilot waarin hij trainingen bedacht om op een speelse en interactieve manier de winkelomzet te verhogen. Nu geeft hij namens ons vooral trainingen op het gebied van soft skills: hoe bereik je anderen en zorg je ervoor dat zij jouw boodschap opvangen?

Interactieve trainingen

Maarten geeft interactieve trainingen én dat doet hij met een reden. Hij vertelt dat gedrag veranderen en dus leren, alleen werkt als het leuk is: liever even lachen tot tranen aan toe, dan een serieuze dag met enkel een PowerPoint.

“Als een training saai is, leer je er niks van. Ik ben ook geen PowerPoint vreter. Als je wilt lezen, kun je beter een boek kopen. De training moet om meer dan alleen een PowerPoint draaien én dat is waar interactie om de hoek komt kijken,” – Maarten Tuit

Zijn ervaring is dan ook dat cursisten altijd erg enthousiast reageren op zijn interactieve trainingen. “Natuurlijk zit er soms iemand tussen met weerstand, maar ook daar weet ik prima mee om te gaan,” zegt Maarten daar zelf over. Zijn trainingen zijn heel open en op sommige punten hilarisch, maar anderzijds worden er ook zaken bloot gelegd waardoor het buiten je comfortzone kan zijn. In zijn trainingen is de ruimte om je comfortzone te onderzoeken, maar ook om voorzichtig eens over die grens heen te stappen.

Theater & trainen combineren

Tussen alle trainingen door is Maarten privé druk met repetities voor zijn volgende musical. Ditmaal gaat het om Shrek, waarin Maarten de rol van Shrek hemzelf mag gaan spelen. Hoewel het tijd kost, haalt Maarten er naast plezier ook waardevolle lessen voor zijn trainingen uit. “Theater en beleving zijn onwijs belangrijk voor mij,” legt Maarten uit, “Dus ik maak er werk van om dit terug te laten komen in mijn trainingen.” Hij legt uit dat in het ‘standaard’ onderdeel communicatie zijn theaterkennis altijd goed van pas komt.

Wist je bijvoorbeeld dat er binnen het onderdeel communicatie gekeken wordt naar hoe je communiceert? Hierbij let Maarten op de inhoud (= wat je vertelt), je lichaamstaal (= hoe je iets vertelt) en naar je intonatie (= op welke toon je iets vertelt). Geloof je ons als we je vertellen dat inhoud hiervan het kleinste en ook minst belangrijke onderdeel is?

Live trainingen

“We zitten al de hele dag achter een scherm, zowel thuis als op het werk. Daarom werkt het juist om live-trainingen te geven.” – Maarten Tuit

Maarten is van mening dat onze hersenen overladen worden met kennis, waardoor een andere vorm van kennisoverdracht soms stukken beter werkt. Het perfecte voorbeeld daarvan zijn live-trainingen. Dat is echt iets waarbij je voelt waar je mee bezig bent. Daarom is Maarten ook geen groot fan van online trainingen. “Tijdens de corona tijd kwam ik erachter dat online trainingen niet echt voor mij weggelegd zijn,” vertelt Maarten er zelf over, “Hoewel ik wel enthousiast ben over het versterken van live trainingen met e-learnings.” Gelukkig zijn we bij Human Talent Group wel ervaren met het maken van mooie e-learnings die trainingen kunnen versterken. “Plus, handig voor mezelf is dat ik een AI nog niet zo snel de live-trainingen zie overnemen,” grapt Maarten nog.

En de toekomst?

Maarten gelooft er dan ook in dat de live trainingen van nu, ook in de toekomst vrijwel hetzelfde blijven. AI neemt het niet zo maar van hem over en juist deze manier van kennisoverdracht haalt mensen even uit ‘de dagelijkse sleur’ van de beeldschermen. “We merken dat interactie steeds belangrijker wordt, waardoor deze manier van trainen ook écht blijft werken,” vertelt hij hier zelf nog over.

Geïnteresseerd in een training van Maarten of van één van onze andere ervaren trainers binnen Human Talent Group? Er zijn allerlei trainingen mogelijk voor diverse branches. We komen graag met je in contact.

 

Meer artikelen