Selecteer een pagina

Samen werken, samen leren

Ontwikkel een goed leerklimaat in de zorg 

Ontwikkeling van talent

Een positief stimulerend leerklimaat in de zorg

Je wil het liefst dat medewerkers uit zichzelf en op continue basis met en van elkaar leren. Tegelijk weet jij als geen ander dat dit niet vanzelf gaat. De ‘waan van alle dag’ regeert. Momenten van stil staan en samen leren lijken moeilijk te organiseren. Medewerkers op de vloer zijn al lang blij als zij al het werk gedaan krijgen. En dat verdiend inderdaad een dik compliment. Hoe zorg je dan toch dat er een positief stimulerend leerklimaat ontstaat met ruimte voor leren?

 

Samen werken, Samen leren

Het programma Samen werken, Samen leren helpt leidinggevenden en medewerkers een positief stimulerend leerklimaat te bouwen. Onder een positief & productief leerklimaat verstaan we een omgeving die verbindt, energie geeft, verleidt tot leren en leidt tot succes.

Het programma’s is gebaseerd op vijf ontwerpprincipes voor een positief stimulerend leerklimaat. Een ontwerp principe is een uitgangspunt van waaruit je handelt, een manier van denken, voelen en handelen. 

1 Bouw voort op wat is

“We gaan het helemaal anders doen!” “We gaan innoveren!” Zo hoor je bevlogen leiders soms, vol enthousiasme en met de beste intenties. Ze hopen er het vuur bij werknemers mee aan te wakkeren, maar tot hun verbazing is dat niet altijd het effect.

Ontwerpprincipe 1 zegt: streef gerust naar vernieuwing, maar benut vooral wat er al is! 

Zoek de voorbeelden in je organisatie op waar het al gebeurt. Het bestaat gewoon niet dat jouw idee, jouw verbeterdrang of doel nog nergens in je organisatie gebeurt. Zoek dus deze verborgen parels in je organisatie (soms liggen ze overigens vlak voor je neus). (H)erken succesvolle voorbeelden. Benoem ze, til ze op en zet ze in de spotlights. Zodat ze mensen inspireren en vertrouwen geven.

Leren van wat er al lukt, geeft waardering, energie en zelfvertrouwen. Het zorgt bovendien voor gelijkwaardigheid, doordat je ermee erkent dat niet alleen of vooral leiders ‘de grote uitvinders’ zijn, maar iedereen in een organisatie de weg kan wijzen.   

60 online, 14 werkvormen/opdrachten

2 Begin waar de energie zit

Wil jij ontwikkeling, verbetering, verandering, innovatie in gang zetten bij jezelf, je team of je organisatie? Begin dan daar waar de energie zit. Bij die mensen, op dat onderwerp waar je echt van weet dat het hen raakt, waar zij echt iets mee willen. Start vanuit daar, maak een eerste stap voorwaarts en Inspireer anderen met wat je onderweg ontdekt over ‘wat werkt’. Zo vergroot en versterk je de beweging én blijf je de aangeboorde energie voeden.  

De energie vinden is 1. Die energie vervolgens vrijmaken, is misschien wel de grootste uitdaging bij dit ontwerpprincipe. In hoofdstuk 1 zeiden we al: alles wat je nodig hebt, is er al. Het gaat om energie die potentieel al aanwezig is, maar tot nu toe niet, of slechts in beperkte mate gaat stromen. Hoe ontdek je waar die verborgen schat zit, of hoe neem je de blokkade weg die je belet erbij te komen? In dit hoofdstuk krijg je tips! 

60 minuten online, 11 opdrachten

3 Omgekeerd werken

Je wordt vaak leidinggevende omdat je bepaalde kwaliteiten bezit. Je neemt initiatief, komt met ideeën, bedenkt oplossingen, hebt visie, loopt voorop, krijgt dingen voor elkaar, et cetera. 

Ben je eenmaal leidinggevende, dan is het juist de kunst ervoor te zorgen dat anderen initiatief nemen, met ideeën en oplossingen komen, hun mening geven, vooroplopen en resultaten boeken.

Voor veel leidinggevenden voelt dit als een paradox en is het een fikse uitdaging. Ze zijn immers vooruitgekomen door zelf initiatief te tonen. Daar zit niet alleen hun kwaliteit, maar ook hun energie. Hoe lukt het om een stap terug te doen en anderen te stimuleren om te doen waar jij zelf zo goed in bent? 

Dit hoofdstuk helpt je daarbij. Het gaat over het derde ontwerpprincipe: omgekeerd werken. Je krijgt tips om medewerkers te activeren om zelf in beweging te komen, in plaats van dat jij de beweging creëert. En je zult zien: hoe groter jouw vertrouwen en hoe hoger jouw verwachtingen van collega’s, des te meer en mooier die beweging.


60 minuten online, 8 opdrachten

4 Waarderend onderzoeken

Het vierde ontwerpprincipe waar we je graag mee willen laten kennismaken, is Waarderend onderzoeken. (In het Engels: Appreciative inquiry.) David Cooperrider heeft deze methode ontwikkeld. Centraal hierin staat waarderen wat er al is, wat je al doet en kunt en wat je al hebt bereikt.

We leggen de methode uit en geven je tips om dit ontwerp

principe toe te passen in jouw praktijk. Zodat je ervaart hoe het kan werken en of het jou verder helpt. Net als bij de andere hoofdstukken nodigen we je graag uit: grasduin door de paragrafen, kijk waar jouw vuurtje gaat branden en duik daar vervolgens op.

60 minuten online, 12 opdrachten

5 Geef succes een podium

 Succeservaringen zijn de brandstof voor leren. Succeservaringen vergroten je ‘zelfeffectiviteit’. En hoe sterker dat gevoel van zelfeffectiviteit, hoe meer je het aandurft om nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te leren.

Je bent dan niet bang om iets (nog) niet te weten of (nog) niet te kunnen. En je ziet dat niet als een tekort, maar als een kans. Iemand die minder zelfeffectiviteit ervaart, vindt het vaak moeilijker om een nieuw uitdaging aan te gaan.  

Het is een zichzelf versterkende spiraal. Met een succeservaring voel je meer zelfeffectiviteit, zoek je sneller een nieuwe uitdaging op en leer je sneller iets nieuws – en dus neemt je zelfeffectiviteit verder toe. 

Alle reden om succeservaringen op te zoeken! Dit hoofdstuk helpt je op weg. Veel eh… succes! ?

60 minuten online, 13 opdrachten

Gerard Roerdink

Over het programma:

Het blended trainingsprogramma ‘Samen Werken, Samen Leren’ telt 5 modulen, met bijna 60 werkvormen waarmee je samen kan bouwen aan een positief leerklimaat in jouw team. 

In 5 workshops laten we je ervaring opdoen met de online content bij iedere module + kiezen we 1 of meerder werkvormen waarmee je in de tussenliggende periode gaat experimenteren, (leer)ervaring op doen. 

In de workshops delen we de successen en brengen we die samen verder. Zo bouwen we ‘samen in actie’ heel gericht aan het leerklimaat in jouw team.

Train-de-trainer programma

Het programma wordt aangeboden als train-de-trainer programma voor leidinggevenden als ook in de vorm van open inschrijving.

Het train-de-trainer programma traint de leidinggevende in vaardigheden om gedragsverandering over te brengen, te oefenen en te zorgen dat het beklijft. Daarnaast werken we aan kennis, deskundig op het onderwerp. We ondersteunen de leidinggevende met behulp van onze trainers op locatie. Zo wordt het programma ‘in actie’ gezet, om dit samen met medewerkers te gaan doen.

We werken daarbij vanuit een positieve waarderende aanpak.  Als inspiratie en voorbeeld van hoe je in de dagelijkse praktijk, aandacht kunt geven aan het leren en ontwikkelen.

Algemene informatie

  • Blended programma
  • Opdrachten, werkvormen voor in de dagelijkse praktijk
  • Vier tot zes maanden doorlooptijd
  • Aangeboden vanuit train-de-trainer model voor leidinggevenden als ook in open inschrijvingsmodel

Uitvoering en kosten

Wij helpen je met de uitvoering van het programma in jouw instelling door je volledig te ondersteunen. Samen zorgen we dat het programma merkbaar, zichtbaar impact heeft. Het programma wordt aangeboden vanuit een zogenaamd train-de-trainer model. Daarbij leiden wij aandachtsfunctionarissen / teamleiders op om samen met de teams aan de slag te gaan met het programma en alle opdrachten die je daarin in de praktijk gaat uitvoeren.

Uitvoeringskosten train-de-trainer programma

Uitvoeringskosten Open Inschrijving

De juiste keuze

Ja, ik wil graag beginnen!

Laat een bericht achter