Waarom duurzame inzetbaarheid van belang is voor jouw organisatie

Deel dit artikel

Duurzame inzetbaarheid, het is een veelgehoord begrip. Een thema dat niet meer weg te denken is als het gaat om werken met mensen. Duurzame inzetbaarheid zorgt voor continuïteit in je organisatie met oog voor de mensen die binnen die organisatie werkzaam zijn. Als je het zo zegt, kan er geen twijfel over bestaan dat het van groot belang is voor zowel mens als organisatie. Aandacht hiervoor is daarom geen futiliteit, maar iets wat echt op de agenda mag staan. In onze serie ‘Duurzame inzetbaarheid – van noodoplossing naar meerwaarde’ helpen we je op weg met tips om het containerbegrip ‘duurzame inzetbaarheid’ in de praktijk te brengen. Zodat ook jouw organisatie, inclusief je medewerkers, profijt heeft van de juiste focus. Nu èn in de toekomst.

Wat is duurzame inzetbaarheid

Doordat mensen langer leven en er minder kinderen geboren worden, wordt de beroepsbevolking de komende decennia steeds kleiner. Oudere medewerkers met veel kennis en expertise stromen uit, terwijl er tegelijkertijd minder jongeren zijn om de toenemende hoeveelheid werk op te vangen. Er is daarom veel aan gelegen om de arbeidsdeelname van de oudere beroepsbevolking te verhogen. Duurzame inzetbaarheid als beleid draagt ertoe bij dat men langer kan blijven werken. De rijksoverheid stuurt hier sinds enkele jaren op, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de toekomst.

Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. Het gaat over:

 • wendbaarheid;
 • mobiliteit;
 • productiviteit;
 • motivatie;
 • vitaliteit en gezondheid van medewerkers.

 

Van noodoplossing naar meerwaarde

In het verleden werd er vaak pas gesproken over duurzame inzetbaarheid, als er al sprake was van een ‘noodsituatie’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergrijzing, kennislekkage, carrièreswitches, arbeidsethos en (ziekte)verzuim. Door duurzame inzetbaarheid hoger op de agenda te zetten, voorkomen we paniekvoetbal en kunnen we gericht anticiperen op een situatie die zonder ingrijpen zou kunnen ontstaan.

 

Stimuleren om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid

Hoe implementeer je dan duurzame inzetbaarheid in de organisatie en hoe motiveer je de leidinggevende en de medewerkers om hier aan deel te nemen? Wat is onmisbaar als je dit beleid succesvol wilt uitvoeren en om welke valkuilen wil je met een hele grote boog heen lopen? In deze serie delen we alle tips & tricks waar je als organisatie en ook als medewerker mee aan de slag kunt gaan.

Duurzame inzetbaarheid klinkt niet sexy, en toch… Als je de juiste stappen onderneemt in de juiste volgorde en op een manier die past bij de werkende generatie van nu, dan zul je zien dan je een run kunt maken van noodoplossing en noodzaak naar meerwaarde en je je mensen kunt boeien en binden!

 

Motieven voor werkgevers en werkenden

Zowel werkgevers als werkenden hebben motieven om te werken aan hun duurzame inzetbaarheid en hangen daar in meer of mindere mate prioriteit aan. De argumenten om in te zetten op duurzame inzetbaarheid verschillen per organisatie en situatie, maar bijna altijd telt het perspectief en de wendbaarheid van organisatie én werkenden mee. Een greep uit de motieven van werkgevers en werknemers.

 

Motieven van werkgevers

 • Het werk in de organisatie verandert (mede door digitalisering en/of robotisering).
 • Als werkenden breder inzetbaar zijn, zorgt dit voor meer wendbaarheid van de organisatie.
 • Beter kunnen anticiperen op (markt)veranderingen.
 • Duurzame inzetbaarheid zorgt voor meer actuele competenties.
 • Het is belangrijk voor het goed functioneren van werkenden.
 • Werken aan de loopbaanontwikkeling van werkenden.
 • Toenemende schaarste op de arbeidsmarkt (binden en intern doorontwikkelen).
 • Gericht werken aan gezonde en wenselijke in-, door- en uitstroom.
 • Voorkomen van ongewenste uitstroom.
 • Voorkomen van ziekteverzuim.
 • Invulling geven aan goed werkgeverschap.
 • Bepaalde cao-afspraken over duurzame inzetbaarheid.

 

Motieven van werknemers

 • Gezondheid.
 • Werkzekerheid (inkomen).
 • Werkplezier (levensgeluk).
 • Betere carrièremogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt.
 • Het helpt eventuele gedwongen uitstroom (op langere termijn) voorkomen.

 

Vitale medewerkers

Een bedrijf dat al actief is met het thema duurzame inzetbaarheid is Schuurman Schoenen.
In samenwerking met Human Talent Group hebben zij een vitaliteitsprogramma ontwikkeld voor hun medewerkers. Binnenkort zullen wij hier meer over vertellen.

 

In 9 stappen naar duurzame inzetbaarheid

Nu je weet waarom de focus op duurzame inzetbaarheid zo belangrijk is, is het natuurlijk zaak om actie te ondernemen. Wat kun je als werkgever doen? En hoe kun je als medewerker actief meedoen? Volg deze 9 stappen en je beleid staat als een huis.

 1. Bepaal de visie en het beleid.
 2. Kies de juiste hulpmiddelen.
 3. Vertaalslag visie en beleid en de juiste hulpmiddelen.
 4. Leer goede gesprekken voeren.
 5. Richt een ‘Leerhuis’ in.
 6. Maak duidelijke afspraken per traject.
 7. Stimuleer duurzame inzetbaarheid met behulp van tools.
 8. Creëer één centraal leerplatform.
 9. Nazorg: blijf in gesprek!

 

In ons volgende artikel gaan we dieper in op de rol die de werknemer speelt bij duurzame inzetbaarheid.

Kun je niet wachten? Neem dan contact met ons op om te zien wat Human Talent Group kan betekenen voor jou als het gaat om het thema duurzame inzetbaarheid en vele andere trainingen en cursussen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang regelmatig actualiteiten en tips over onboarding, lerende organisaties, duurzame inzetbaarheid en meer...

Meer artikelen