Wat is duurzame inzetbaarheid van medewerkers?
Nog even een recap: wat is duurzame inzetbaarheid ook alweer? Het is het tot hun pensioen gezond, gelukkig en lerend houden van je medewerkers. Hiervoor worden verschillende instrumenten ingezet.
Werkplezier
Of je als medewerker met plezier naar je werk gaat, is afhankelijk van diverse factoren. Daar hebben zowel je werkgever als jijzelf invloed op. Een belangrijke voorwaarde is dat jouw functie matcht met je ambitie, je kennis en kunde, en je interesse en leergebied. Wanneer dit plaatje niet op alle vlakken klopt, kan dit effect hebben op de mate waarin jij duurzaam inzetbaar bent.
Het is daarom belangrijk dat je in gesprek blijft met je werkgever of je leidinggevende. Daar ligt een stuk verantwoordelijkheid bij beide partijen. Periodieke (voortgangs)gesprekken kunnen een grote bijdrage leveren aan het monitoren van jouw werkplezier. Maar ook jouw proactieve houding is hierin een belangrijke waarde. Op het moment dat jij voelt dat je niet meer met enthousiasme en plezier naar je werk gaat, is het belangrijk bij jezelf na te gaan waar dit vandaan komt. Spelen er privézaken? Zijn er op het werk zaken die niet lekker lopen; een collega met wie je minder goed kan samenwerken, je werk dat niet goed past, te moeilijk is of stiekem een beetje saai? Ga in gesprek met je leidinggevende, geef aan wat er speelt en probeer te omschrijven wat je nodig hebt. Denk ook mee over hoe jullie dit samen vorm kunnen geven.
Vitaliteit op de werkvloer
We nemen werkplezier als basis. Kun jij zelf benoemen waar je het plezier en de energie in je werk vandaan haalt? Is dat het werk zelf, zijn het je collega’s, is het je salaris of nog iets anders? Redenen voor werkplezier verschillen van persoon tot persoon. Wel geldt voor iedereen dat vitaliteit een belangrijke voorwaarde is.
Jij bent zelf verantwoordelijk voor je vitaliteit. Dit zit hem in je algemene gezondheid, voeding, slaap en algeheel welbevinden. Misschien ben je hier niet zo mee bezig. Veel dingen doe je routineus, daar ben je niet bewust mee bezig. Pas op het moment dat iets niet meer zo vanzelf gaat, sta je erbij stil. Je komt lastiger in slaap, hebt geen zin om op te staan. Je bent kribbig, hebt pijntjes en kan niet wachten tot je werkdag erop zit. Vanavond sporten? Je moet er niet aan denken! Hetzelfde geldt voor koken; liever bestel je iets of warm je een kant-en-klaarmaaltijd op. Dit kunnen allemaal indicaties zijn dat je vitaliteit afneemt, wat zijn weerslag kan hebben op je werkplezier en ook op het plezier in je vrije tijd.
Wanneer je minder energie en werklust hebt ben je minder:
- wendbaar;
- mobiel;
- productief;
- gemotiveerd;
- vitaal en gezond.
Hierdoor word je steeds minder inzetbaar voor je werkgever en ook heb je minder energie om in je vrije tijd de dingen te doen die je normaal deed. Dit kan op den duur leiden tot ziekteverzuim.
Hoe blijf je vitaal?
Zoals we al zeiden, begint duurzame inzetbaarheid bij jou als werknemer en is je vitaliteit jouw eigen verantwoordelijkheid. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je nog vitaler wordt en zo vitaal mogelijk blijft?
- Zorg voor voldoende slaap.
- Eet voedzame maaltijden.
- Beweeg regelmatig.
- Voorkom stress en zorg voor ontspanning.
Het zijn inkoppertjes, dingen die we allemaal wel weten. Het in de praktijk brengen is alleen lang niet altijd zo gemakkelijk. Vind je het lastig om zelfstandig actief aan de slag te gaan met jouw vitaliteit? Wij hebben diverse trainingen ontwikkeld, waaronder een e-learning over vitaliteit. Daarin leer jij hoe je zelf kunt bijdragen aan jouw eigen vitale leven.
In ons volgende artikel in deze serie gaan we in op de vijf succesfactoren voor duurzame inzetbaarheid.
Kun je niet wachten? Neem dan contact met ons op om te zien wat Human Talent Group kan betekenen voor jou als het gaat om het thema duurzame inzetbaarheid en vele andere trainingen en cursussen.